GymBoFit na :

V IZOLI DELUJE FITNES, KI JE REZERVIRAN IZKLJUČNO ZA ŽENSKE

 

Izola – Poleg pravilne prehrane je rešitev za lepo postavo, za katero stremi malodane vsaka predstavnica nežnejšega spola, tudi rekreacija. Obisk fitnesa je lahko v teh jesenskih dneh, ko vremenske razmere otežujejo rekreacijo v naravi, prava rešitev. Toda zakaj bi se z oblikovanjem telesa mučile pred pogledi radovednih moških? V Izoli, na Rudi,že poldrugo leto deluje rekreacijski center za ženske Gym bo fit, v katerega, zanimivo, moškim vstop ni dovoljen…

Ideja o rekreacijskem centru, v katerega bi imele vstop samo ženske, se je pred slabima dvema letoma porodila nekdanjemu poklicnemu nogometašu, Koperčanu Bošku Boškoviču in njegovi ženi Meliti, nekdanji poklicni košarkarici, ki sta tudi po zaključku športnih karier želela ostati v tesnem stiku s športom. »Pravzaprav je za vse kriva Melita, ki mi je nekega dne, ko sem se odpravljal na rekreacijo , rekla: Kam naj pa jaz grem? Moški imate na voljo nogomet, tenis, košarko … Kaj pa ženske? Takrat sem pomislil: zakaj pa ne bi z ženo odprla rekreacijskega centra, ki bo namenjen samo ženskam?« nam je nastanek ideje o odprtju prvega ženskega fitnesa v Sloveniji pojasnil Boškovič.

Nekateri niso verjeli v uspeh takšne zamisli, po letu in pol dela ženskega fitnesa pa lahko njegova ustvarjalca z veseljem povesta, da je bil to zadetek v polno. »Ženske se rade volje prihajajo rekreirat v svojo oazo. Kar 70 odstotkov obiskovalk se je prav pri nas prvič srečalo s to obliko rekreacije. Tukaj imajo svoj mir, zavarovane so pred radovednimi pogledi moških, ki so sicer pogostejši obiskovalci fitnes centrov,« pojasnjuje Boškovič. Starost obiskovalk se giblje od 15 do 60 let.

Vadba v ženskem fitnesu je nekoliko drugačna kot v klasičnem. Po prihodu v fitnes se obiskovalke najprej ogrejejo na tako imenovanih kardio napravah, torej sobnem kolesu , steperju ali orbitreku . 10 do 15 minutam ogrevanja sledijo raztezanje ter vaje za krepitev mišic trebuha, nog in zadnjice v sosednji telovadnici, pod vodstvom inštruktorice. »Običajno počakamo, da se zbere skupinica petih ali šestih obiskovalk, lahko pa raztezanje in vaje vodimo tudi le za eno samo obiskovalko,«je povedala Melita Boškovič,tokrat v vlogi inštruktorice fitnesa.

S tem ko se del obiskovalk preseli v telovadnico, v fitnesu ni pretirane gneče na napravah. Poleg devet kardio naprav je obiskovalkam na voljo še 18 fitnes naprav, ki obdelajo prav vse mišične skupine, od glave do pet. Na vsaki napravi je tudi fotografija, ki prikazuje pravilno raztezanje mišic po obremenitvi. Celotna vadba traja v povprečju uro in dvajset minut.«Na začetku morda nekoliko dlje, saj se morajo obiskovalke navaditi tako na vaje kot ritem dela,kasneje pa jim postane delo na napravah že kar rutina,« pojasnjuje Bošković. Fitnes je najbolj obiskan v popoldanskem času, po tretji uri,vse več žensk, ki imajo kakšno prosto urico v dopoldanskem času, pa se odloča tudi za zgodnejši obisk.

Če je še nedolgo od tega veljalo, da se pomena gibanja in rekreacije zavedajo predvsem bolj izobražene ženske, se danes skrbi za zdravje in telo posvečajo prav vse izobrazbene stukture žensk.

»pri nas najdete tako sodnice kot delavke v proizvodnji. Meje skorajda ni več. Ženske se očitno vse bolj zavedajo, da sta prav gibanje in skrb za telo kluč do zdravja,« je prepričan Bošković, ki obiskovalkam svetuje, da fitnes obiščejo vsaj dvakrat tedensko.Priporoča sicer obisk štirikrat na teden, kar pa je v vse hitrejšem tempu življenja že teško dosegljiv cilj.

Večina žensk se za obisk fitnesa odloči predvsem zato, ker se želi znebiti odvečnih kilogramov. Vadba v fitnesu sicer pripomore k lepši postavi, saj si obiskovalke oblikujejo mišični tonus, želenega učinka pa ne bo brez pravilne prehrane. Zato v ženskem fitnesu obiskovalkam tudi svetujejo, kako naj se pravilno prehranjujejo. » največji izkupiček telovadbe, bodisi v fitnesu bodisi kje drugje, pa je zagotovo boljše počutje, tako telesno kot duševno,« je prepričan Bošković. Reklo »zdrav duh v zdravem telesu« ni iz trte izvito.

Novinarka : Petra Vidrih

Primorske novice – Sobota 8. november 2003